Zpravodajství do 12.7.2018

Koťátka od kočičky Bohemky mají už očička lepší, Morgánkovi už otok opadl. Jediné Aperolce se očičko nelepší, mám obavu z jeho poškození. Koťátka jsou krásná, hezky rostou, rošťačí a hodně baští.

Rýmu dostala kočička Glorie a její malá černá holčička Čerťa. Čertince rýma zasáhla též očičko podobně jako u „alkoholových“ koťátek. Glorie je již zaléčena, Čertince léčba zatím moc nezabírá. Včera měla špatné očičko už i Blackie.

Máme spoustu koťátek, nejvíce černých, ale o ty je nejmenší zájem. Nyní je situace naprosto katastrofální. Příjmy koťátek neberou konce. Máme nastav, nechci psát, že stop stav, neboť vůbec nevím, jak odmítnout vyhozená koťata, nechat je napospas osudu? o koťátka, které majitel kočky „neudal“ a jejich kočka je znovu březí, takže koťátka je nyní objevují různě poházená po zahradách, domovech důchodců, u silnice v rigolu, na silnici apod. Je to prostě příšerné. O přijatých koťátkách Vás průběžně informujeme, jsou na našich webových stránkách v sekci „adopce“.
Máme 110 kočiček a řádně je obstarat a nezanedbat jejich zdravotní stav vyžaduje celodenní nasazení.

Koťátka Vltavka, Lužík a Syčík špatně jedí, od jejich přijetí ubyla na váze. Po dlouhodobějším odčervování , kdy se jejich stav nezlepšil, bylo přistoupeno přece jen k léčbě antibiotiky. Kotě Syčík stále syčí a utíká před člověkem, Vltavka a Lužík jsou bezvadně kontaktní tvorečkové.

Mini miminko Boreček konečně začal pořádně pít a přibývat na váze, překonal již 100 gramů. Dalo to však pořádnou fušku, potýkali jsme se několik dní pod porodní váhou, která bylo i extrémně nízká 67 gramů. Boreček se nepřisával k dudlíku. Pomohla až antibiotika. Krmíme každé dvě hodiny i častěji, noci mám bezesné. Snad to stojí za to a z Borečka vyroste krásný kluk jako z Uzlíčka a Knoflíčka, kteří měli podobný začátek života. Kluci tento týden pojedou domů, tedy i s lahvičkou, na kterou jsou zvyklí. Jsou úžasní, milují člověka, jsou to závisláčci. Jen doufám, že do soboty neonemocní, neboť Loretek dostal rýmu, hodně prská, dostal antibiotika a byl s kluky pohromadě.

Kocourek Cíťa k podkožním hnisem kolem očička dostal jiné léky, protože ty dosavadní nebyly dostatečné. Je to trošku lepší, hnisu ubývá a Cíťa má celkově lepší náladu. Hnis mu tekl chuděrkovi i nosánkem a očičkem. Více baští, potřebuje i nabrat svaly, byl kost a kůže.

Nožička malé Matonky se sice zlepšila, ale po odebrání dvojích antibiotik, která bylo možné užívat jen krátkodobě, začal kloub opět natékat. Takže zase změna, nasazena byla nyní antibiotika dle citlivosti na daný problém, tak snad se Matonka už konečně uzdraví. Je moc krásná a během léčby se začala bát lidí.

Nejnovější koťata Drobeček, Flekáček a Šmíráček jsou pořád špinavá, nechci jim přidělávat stres z koupání. Na sourozence mají tak rozdílné váhy – Drobeček přes 400 gramů a Šmíráček přes 800 gramů. Sami venku byly dost dlouho. Pořád na nás syčí, tedy Drobeček ne, ale je to taková hubená chudinka. Největší hrůzu nahání Šmíráček, drží nad bráškami ochranou ruku, brání je tělem, sekáním, syčením a kousáním.

Černá kočička Perla s pěti koťátky, která se narodila u nás císařským řezem, nevypadá vůbec dobře. Je hubená, váží pouhých 1,7 kg, nemá velkou chuť k jídlu. Michal ji krmí syrovým masem spolu s Lumpíkem, toho si trochu vezme, ale na váze to není vidět. Začala se stranit koťatům, která potřebují být ještě kojena, neboť na šest týdnů života mají nízkou váhu a jsou celkově malá. Perla po řádném odčervování, kdy se její stav nezlepšil, dostala antibiotika a doufám, že se konečně dá trochu dohromady, je to opravdu chudinka, už jsme nevěděli, co jí nabídnout k jídlu, aby se spravila. Takto to dopadá, když děti mají děti. Takže teď je starost o koťata na nás.

Zatím se drží koťátka od kočičky Kateřiny Veliké – Odetka, Kominíček, Sazínek a Bubáček. Doufám, že zdraví v této rodince vydrží.
Je to smutné, koťátkové rodinky mají pro sebe voliéry a přesto omarodí. Možná je to střídáním teplot.

Do nového domova odjely kočičky Karamel, Croflík, Lucinka z Mondi a Koloušek.

Malička Dušinka vůbec nerostla, sice jedla, ale maličko, břísko neměla vůbec baculaté, což ke kotěcímu batoleti patří. Dělala nám starosti. Nakonec se sáhlo k léčbě antibiotiky a po dvou dnech začala Dušinka rychle nabírat, více rošťačí, méně spí. Přece jen se nemá cenu dlouho bránit léčbě antibiotiky, když kotě neprospívá. Navíc měla test pozitivní na Giardie aniž by měla průjem. Takže léčba ještě Panacurem.
Stejný problém s Giiardiemi má i malá Lilinka, z počátku též nerostla, měla však velkou rýmu, takže léky dostala ihned při přijetí. Léčba Panacurem jí ještě trochu víc přidala na chuti k jídlu a vitalitě. Z obou holek bude snad už konečně zdravé a akční kotěcí cácorky.

Úmrtí malého tříbarevného apatického, podchlazeného koťátka Penenky jsme nenechali jen tak a tělíčko se poslalo na pitvu. Dva dny jsme se snažili o její záchranu, infuze, zahřívání, dvoje antibiotika, bylo však již pozdě. Kotátko zemřelo na zánět plic a střev.

Jak už jsme psali, přijali jsme osm kočiček od paní, která se musí vystěhovat z domu z důvodu dluhů a v náhradním bydlení nelze mít devět kočiček. U majitelky zůstala pouze jedna kočička. I přes stop stav ve Sluníčku jsme kočičky přijali, neboť nejsou kastrované a pokud by zůstaly v obci, nekontrolovaně by se množily. Mysleli jsme si původně, že je budeme nabízet pouze zveřejněním inzerce majitelky, ale kočičky nejsou kastrované a tudíž se inzerce nekastrovaných koček na našich stránkách neslučuje se zájmy našeho spolku, kočičky tedy putovaly do Sluníčka, obsadily poslední volné místo – voliéru u Marušky. Čeká je dnes kastrace, už jsou odčervené, ošetřená ouška od ušního svrabu, budou za 14 dní naočkované, pokud to tedy jejich zdravotní stav dovolí. Některé kočičky jsou hodně hubené a kočičce Ťapince tvrdne mlíčko, bude se to muset řešit léčbou, bohužel rodila koťata. Apeluji na všechny chovatele, není řešením kočky namnožit či si nabrat na takový počet než je pro ně finančně únosné. Nad tři kočky v bytě bývá už problém mezi nimi samotnými, zvláště v malém bytě. Je to velice nezodpovědné, zvláště, když se nevykastrují. Je nutné myslet na to, aby byl chovatel schopen finančně kočičky obstarat, poskytnout jim řádnou péči, která je finančně náročná, chovat se zodpovědně a myslet na kočičky i do budoucna. Pokud se tak stane je nutné vynaložit hold vyšší pracovní úsilí, aby je finančně zabezpečil. Útulky nemohou tuto zodpovědnost přebírat za chovatele, i když jsme to nyní udělali. Lidé, prosím, myslete na své kočky, nemnožte je a mějte jen takový počet, o který se sami dokážete postarat i do budoucna!!!! Je to tak strašně smutné a pro Sluníčko ohromná, nečekaná zátěž, jak fyzická, finanční i psychická.

Lumpíček už zase baští masíčko, hnila mu pusinka v místě rozštěpu.

Toníček je nějakou chvíli bez záchvatů díky vyšší dávce léků.

Perský černý kocourek Davi všude po bytě značkuje, je to příšerné, zničená kuchyňská linka, trouba, zdi….nevím, co si s ním počít, nezvládá tolik kočiček pohromadě, chce nás mít jen pro sebe, nikdo ho nechce. Škoda, že se nenajde nikdo trpělivý, který by mu pomohl překonat strach z lidí, odměnou by tu byl časem přítulný a krásný perský kocourek.

Děkuji dobrovolníkům, kteří mě v extrémním pracovním nasazení každodenně pomáhají a to přímo v útulku i mimo něho – Michalovi, Marušce Z. a Milanovi, Markétce, Ponďovi, Marušce M., Jitce, Kátě, Aleně a Janě.

Máme spoustu kočiček, ale přesto budeme pro ně vybírat ty nejlepší domovy. Nezlobte se někteří na nás, pokud se stane, že kočičku, o kterou máte zájem, dostane jiná rodina, bereme velký ohled na povahu kočiček a koťátek. Máme velké nároky, děláme to prostě pro ty naše miláčky vypiplánky.












Příspěvek z Facebooku