Pokud uvažujete o adopci kotěte, vezměte na vědomí, že se může stát, že kotě do jednoho roku onemocní Feline Infectious Peritonitis, infekční zánět pobřišnice, kočičí infekční peritonitida – FIP.

Tomuto onemocnění nelze předejít, způsobují ho zmutované coronaviry, ale důvod mutace doposud není známa – genetika, stres? Coronaviry má téměř sto procent kočiček v útulku, na ulici, ale vyskytují se i u chovných koček, neboť se šíří nejen mezi kočkami, ale můžeme je přinést domů třeba na botách. Kočičky pozitivní na coronaviry však ve velké většině neonemocní FIP, jen určitě procento z kočičí populace. Všechny přístupné testy detekují protilátky na koronaviry a nevypoví, zda se u kočky FIP někdy rozvine.
Nemoc ve většině případech propuká do jednoho roku kotěte. Bohužel i my máme tyto zkušenosti. Pravděpodobně si předpoklad této nemoci nese kotě geneticky. Je spíše vyjímkou, když se nemoc projeví ve vyšším věku.
Když zvíře onemocní, FIP není přenosná na ostatní kočky. Dokonce se nestává, že by se FIP rozvinula u všech sourozenců. Toto máme i ve Sluníčku vypozorované.
Koťátkům musíme pomáhat a i počítat, že nemusíme vždy vyhrát nad jejich jakoukoli nemocí, nad FIP nevyhrajeme nikdy. Koťata jsou strašně křehká, co se týká infekčních i bakteriálních nemocí. V jejich prvním roce života číhá na ně tolik nástrah.

Pokud nejste na tento případ nemoci připraveni, doporučuji se ujmout kočičky starší jednoho roku.

Viz. článek: http://www.modrykocour.cz/rady/zdravi-kocoure/fip