Mílí přátelé a kamarádi, milovníci chlupatých štěstíček. 18.11. jsme uveřejňovali upozornění, že organizace Šťastné tlapky pořádá veřejnou sbírku na náš útulek. Šťastné tlapky okamžitě reagovaly na naší výzvu a na svém webu změnily záložku „Pomáháme“ za záložku „Pomohli jsme“.
Dnes jsem dlouze hovořila s moc milou pracovnicí odboru daní, poplatků a cen MHMP. Setkala jsem se skutečně s pochopením z jejich strany a snahou pomoci, takže tímto děkuji za vyčerpávající informace, které vám všem musím předat. O serióznosti takových sbírek nemají na MHMP žádné iluze. Ale praxe je taková, že prostě zákon UMOŽŇUJE takové obchodování s lidskou potřebou udělat dobrý skutek. Je to prostě tak. Pokud si založíte veřejnou sbírku, ve skutečnosti záleží jen a pouze na Vás, kolik z celkové částky poskytnete na daný účel. Samozřejmě je nutné to mít řádně ošetřeno ve stanovách. Takže když si „řádně“stanovíte, že ze sbírky poskytnete třeba 30% z celkové částky danému účelu, stačí když jednou za čas nakoupíte za pár korun nějaké krmivo a zbytek schováte do tzv. provozních nákladů. Jaké to jsou provozní náklady už se dárci nedozvědí. Výběrčí mají samozřejmě vždycky doklad o povolení veřejné sbírky, ale stanovy, ze kterých byste se dočetli podrobnosti ne. A kdo by taky před tím, než vhodí do kasičky pár drobných chtěl studovat na ulici hromadu lejster. S prodejem předmětů je to ještě jednodušší. Peníze za předmět se nemusí dávat do kasičky. Takže vůbec není možné zjistit, kolik financí se vybralo. Může si je nechat prostě kdokoliv. Je úplně jedno, že sbírka je povolená magistrátem, nebo obcí, stejně vaše peníze k cílové skupině nedorazí a pakliže ano, tak jen zanedbatelná část. Samozřejmě že existují i poctivé a normální sbírky, které mají ve stanovách, že posílají 90%, protože nějaké provozní náklady opravdu jsou. Ale pokud si chcete být jistí, že penízky dostanou opravdu ti, kteří je potřebují, informujte se o účelu sbírky, který by měl být transparentně zveřejněn třeba na webu a pak teprve peníze pošlete přímo organizaci. A HLAVNĚ si nekupujte na ulici žádné plyšáčky.
Nechceme rozhodně nikoho poškozovat, ale nedokážeme se smířit s faktem, že někdo, kdo na to má žaludek, dokáže snahu nás všech degradovat vlastní nenažraností.