Stejně jako u lidí se i kočce v průběhu života stane, že zvrací. Příčin máme celou řadu: sežrala něco, co neměla, zhltla večeři moc rychle, po přecpání si šla hned hrát, vyzvracela chlupy – zvracení může být signál zcela nevýznamného problému. Stejně tak ale může značit velmi vážný problém.
Zvracení je reflex, který vyvolává stimul (např. zánět žaludku), centrální nervový systém a břišní svaly. Ojedinělé zvracení Vás nemusí znepokojovat (pokud nejsou zvratky podezřelé). Zvracení bývá vyvoláno i postižením zažívacího traktu nebo doprovází jiné onemocnění (selhání ledvin, nádorová onemocnění, cukrovka, infekce). Může mít rychlý nástup – akutní nebo může trvat déle než týden – chronické. Síla zvracení či výskyt dalších potíží budou stěžejní pro léčbu a diagnózu.
Jestliže kočka zvrací a poté se nažere a už se to neopakuje, není apatická, nemá průjem/zácpu je pravděpodobné, že se problém vyřeší sám.
Pokud zvrací kočka opakovaně, nechce si hrát, nežere – je potřeba zajít k lékaři.
Musíte dávat pozor na to, aby kočka nebyla dehydrovaná – vytrvalé zvracení, aby nebyla netečná, neměla průjem, nevyskytl se úbytek váhy či se ve zvratcích neobjevila krev – v tom případě kontaktujte Vašeho veterináře.
K léčbě je důležité odhalit příčinu, přitom bude důležitá spolupráce s Vaším veterinářem – anamnéza; co všechno mohla kočka pozřít (odpadky, zkažené maso, chemikálie); kdy byla očkovaná; jaké dostává krmivo; jakou má chuť k jídlu; jak se Vám jinak jeví její zdraví (je kočka třeba čilá?); jaké je zvracení – frekvence, zhoršování, krev ve zvratcích; úbytek na váze, předchozí zdravotní problémy (nespadla kočka odněkud?), průjem… Na doporučení veterináře je možné udělat vyšetření krve, moči a trusu, RTG, sono, endoskopie nebo laparotomie.
Léčba může být velmi jednoduchá – odstranit příčinu (zamezit pozření odpadků, změna krmiva). Podáváním léků proti zvracení (pokud by zvracení neustalo, navštivte okamžitě Vašeho lékaře). U vážných případů (bolesti, průjem, apatie) je možná hospitalizace.
Příčin zvracení je celá řada – problémy zažívacího traktu, bakteriální infekce, změna krmiva, alergie na krmivo, cizí předměty, vchlípení střeva, střevní paraziti, selhání ledvin, selhání jater, zánět žlučníku, cukrovka, léky, hyperkalcemie, přežrání, pankreatitida, neurologické poruchy, pooperační nevolnost, jedy, chemikálie, virová infekce…..
1384102_225663667598244_893270261_n