Jedná se o onemocnění, které způsobuje nadměrná činnost štítné žlázy. Štítná žláza produkuje hormon tyroxin, který tělu kočky pomáhá regulovat její metabolizmus. Onemocnění se dá léčit, neléčení naopak končí smrtí.
Hyperthyreóza je vyvolána nezhoubným nádorovým bujením štítné žlázy. Příčiny tohoto bujení jsou však zatím neznámé. S onemocněním se setkáváme nejčastěji u koček středního a staršího věku – je to nejčastější hormonální onemocnění starších koček.
Mezi první příznaky hyperthyreózy patří zvýšená chuť k jídlu. Kočka i přes to ztrácí na váze a její srst přestává být lesklou, začne být drsná a neupravená. Další příznaky jsou agresivita, žízeň, časté močení, neklid, třes, zvracení a průjem. U jednoho z deseti případů jsou příznaky opačné – nechutenství, deprese, tělesná slabost.
Při celkové prohlídce a prohlídce hrdla Vaší kočky veterinář zjistí, že je štítná žláza zvětšená nebo uzlovitá. Provede testy krve, aby vyloučil jiná onemocnění – onemocnění jater a ledvin. Měření hladiny tyroxinu v krvi může pomoci při určování diagnózy, ale někdy může být hladina zcela v normě. Váš veterinář provede určitě i vyšetření srdce, protože dalším příznakem je rychlá nebo nepravidelná srdeční činnost. Včasná diagnóza a léčba je velmi důležitá pro prevenci poškození srdce a ledvin.
Kočce s tímto onemocněním se podávají léky (1-3x denně), které omezují produkci tyroxinu. Léčba je jednoduchá a nevyžaduje narkózu, je vhodná i pro kočky s onemocněním ledvin. Důležitá je však důslednost v podávání léků. Mohou se objevit vedlejší účinky – únava, anémie.
Pokud jde o abnormální štítnou žlázu, chirurgicky se odstraní – vyléčení je trvalé. Tento zákrok je nebezpečný pro kočky s onemocněním ledvin a pro starší kočky.
Injekční podání radioaktivního jódu zničí nádorové buňky ve štítné žláze. Zákrok se provádí bez narkózy a nemá téměř žádné vedlejší účinky. Jednorázový zákrok vyléčí trvale 9 z 10 koček a opakovaný zákrok vyléčí většinu zbývajících. Problémem je dostupnost – tento druh zákroku nabízí jen několik málo pracovišť, a proto bude i dlouhý pořadník. Kočka musí zůstat měsíc v úplné izolaci, proto tento zákrok není vhodný pro kočky s dalším onemocněním, které vyžaduje akutní léčení. Od délky pobytu se samozřejmě bude pohybovat i Váš účet.
Pro který způsob léčby se rozhodnout by Vám měl poradit veterinární lékař po důkladném zvážení. Ne každý ze způsobů léčby je vhodný pro Vaši kočku – věk, závažnost onemocnění, má/nemá kočka další onemocnění, riziko komplikací…. Rozhodujícím faktorem může být samozřejmě i cena – chirurgický zákrok i ozařování bude jistě nákladnější, ale pokud je kočka mladšího věku, nemusí ani cena léků být levnou záležitostí.