FIV ( Feline Immunodeficiency Virus) je kočičí obdobou lidského viru HIV, který vyvolává AIDS. U obou těchto onemocnění dochází k postupné destrukci bílých krvinek (bílé krvinky chrání organizmus proti infekčním chorobám). Oba tyto viry jsou nevyléčitelné.
Někdo si myslí, že FIV je přenosný na člověka. Není to pravda. Stejně jako se lidé nemohou od kočky nakazit FIV, nemohou se kočky nakazit od člověka HIV.
 
FIV se nachází ve slinách a dalších tělních tekutinách kočky. Infekce se přenáší většinou kousnutím – stačí i jedno jediné kousnutí, proto velkou skupinu z koček, postižených tímto virem tvoří toulavé a zdivočelé kočky – častěji tedy kocouři, protože jsou k těmto pouličním rvačkám náchylnější. Po nákaze není tělo kočky schopno, se infekce zbavit a tak ji přenáší z generace na generaci (od infikované kočky se narodí asi každé čtvrté kotě nakažené). K infekci kotěte dojde během březosti (přes placentu) nebo po porodu (při překousnutí pupeční šňůry, olizování). Na rozdíl od viru HIV nebyl prokázán přenos FIV pohlavní cestou.
 
První dny po nakažení se u kočky projevují běžné příznaky nemoci – zvýšená teplota apod., proto je malá pravděpodobnost, že si toho majitel kočky vůbec všimne. Prvotní příznaky nemoci brzy pominou a kočka se zdá zcela zdravá i několik měsíců (let). Postupně ale infikovaná kočka začne být náchylnější na různé infekce. To se projeví apatií, zduřením uzlin, teplotou, hubnutím, matnou srstí – síla příznaků se u každého jedince může lišit. Dalšími běžnými příznaky je zánět spojivek s výtokem z očí, chudokrevnost, zánět sliznice dutiny ústní nebo třeba průjem. U zvířat s tímto onemocněním se často vyskytují i nádory, mohou mít postiženou centrální nervovou soustavu – změny chování, demence, křeče…
 
Pokud kočka nezačne trpět různými infekčními chorobami v důsledku zhoršujícího se imunitního systému, není důvod se domnívat, že je infikovaná. Pomocí krevního testu je ale možné zjistit, zda je kočka nakažená, nebo není. Test je průkazný až za několik týdnů od nakažení, protože protilátky FIV, které při tomto testu zjišťují, se v krvi dříve neobjeví. U malého procenta koček se protilátky ani u nakažených jedinců neprokážou.
 
FIV je neléčitelné onemocnění. Zvíře tak dříve nebo později podlehne další infekci, která by pro zdravou kočku nebyla smrtelná. Nemocným kočkám lze do jisté míry pomoci – bakteriální infekce se léčí antibiotiky a různé zánětlivé pochody se dají zmírnit steroidy, sníží se tak destruktivní efekt FIV. Vakcína proti FIV nebyla ještě vyvinuta.
 
Jak můžu ochránit svou kočku?
Kočky žijící v jedné domácnosti se ve většině případů neperou, a proto je nákaza prostřednictvím kousnutí málo pravděpodobná. Pokud ale máte kočku, které bylo toto onemocnění diagnostikováno, je lepší kočku separovat. Všechny kočky v domácnosti by měly být vykastrovány – kocouři, aby nebyli tolik „agresivní“ a  kočky, aby nemohly přenést tento vir na potomstvo. Pokud infikovaná kočka zemře a ostatní kočky jsou zdravé, lze si pořídit bez obav novou kočku. Kočka se nenakazí ani z prostředí ani z misek uhynulé kočky, protože virus FIV je ve volném prostředí málo odolný a na vzduchu rychle umírá – pro jistotu však všechny misky a celé prostředí důkladně vyčistěte a vydezinfikujte.